Preloader image

Blog

Artikel INTO-Business – De Klimaatbeheerser neemt je aan de hand mee

Tim Overdijk (48) was 18 jaar geleden een absolute voorloper toen hij zijn onderneming in duurzame energie startte. Een mooi streven, maar desondanks moest hij vechten tegen dogma’s. Duurzaamheid stond nog in de kinderschoenen en soms voelde hij zich daarom een beetje Don Quichot. Maar hij gaf niet op en het gevolg is dat zijn bedrijf nu een voorbeeldfunctie heeft in een wereld waarop we zuiniger dan ooit willen zijn. De Klimaatbeheerser speelt Champions League en levert dagelijks zowel kleine als grote huzarenstukjes af.

Slim omgaan met energie en verduurzaming

“Mijn fascinatie voor duurzaamheid zat er al vroeg in”, vertelt hij . “Aan de ene kant iets opwekken dat aan de andere kant iets oplevert, zonder vervuilende elementen en zonder dat je met een derde partij te maken hebt, dat intrigeerde mij mateloos. Omdat het fenomeen duurzaamheid destijds nog niet zo was ingeburgerd als nu, liepen we wel eens tegen een muur op. Maar wat ben ik blij dat we hebben doorgezet. We zijn er nog lang niet, maar de noodzaak is inmiddels wel tot iedereen doorgedrongen. Bovendien beseffen steeds meer mensen dat verduurzaming zich letterlijk in klinkende munt uitbetaald.”

Rekensom 
Wie verduurzaamt, heeft de juiste rekensom gemaakt. Tim: “De investering verdient zichzelf steeds sneller terug, omdat de technologie beter en beter wordt. Voor heel veel bedrijven en particulieren is het daarnaast extra interessant omdat de overheid vaak meebetaalt en banken nagenoeg renteloze leningen verstrekken. En hoe meer energie je verbruikt, hoe aantrekkelijker verduurzaming is. Wij zeggen altijd, stuur je energienota op en wij rekenen je haarfijn voor wanneer je de investering hebt terugverdiend en hoeveel je op een afschrijvingstermijn gaat besparen. Of beter gezegd, hoeveel je gaat verdienen. Dat is vaak zó aantrekkelijk dat de beslissing haast een no-brainer is.” De Klimaatbeheerser verduurzaamt bedrijven en particulieren en heeft daarvoor alle disciplines in huis. Van koelen tot verwarmen, van warmwateropwekking tot ventilatie en van zonnepanelen tot laadpalen. Meten is weten, is het credo. Tim: “Met behulp van applicaties is het voor gebruikers op elk gewenst moment inzichtelijk hoeveel energie wordt opgewekt en wat de besparing is. Er zijn inmiddels systemen die de software van alle duurzame systemen in de bepaald gebouw met elkaar laten communiceren en zo intelligent zijn dat grootste besparing wordt bereikt.

Stroom salderen
Tot 2023 mag stroom gesaldeerd worden. Tim zegt hierover: “Daarom adviseren wij klanten nu nog geen batterij aan te schaffen die de stroom opslaat; het is namelijk zinloos. De prijs die klanten voor zelfopgewekte stroom krijgen daalt tussen 2023 en 2030, zo is nu het plan. Tegen die tijd zijn de batterij en beter en goedkoper en wellicht wel nuttig. Overigens ben ik niet zeker van het jaar 2023. Ik sluit niet uit dat de overheid die datum naar achteren zal schuiven.” De Klimaatbeheerser werkt voor zowel particulieren als voor bedrijven. Voor de laatstgenoemde doelgroep hangen er naast het financiële plaatje meer voordelen vast aan verduurzaming. Tim: “Veel van onze vastgoedklanten kiezen ook voor nieuwe energie-installaties omdat zij daarmee een A-label krijgen. Dat honoreert de hypotheekverstrekker en maakt gebruikers aantrekkelijker als zakenpartner. Dan heb je bijvoorbeeld bij de overheid vaak een streepje voor. Bovendien is het voor werkgevers, zeker in deze tijd, belangrijk dat hun werknemers zich comfortabel voelen. Een goed binnenklimaat is daarbij essentieel.”

Moco Museum in Barcelona
De orderportefeuille van De Klimaatbeheerser is goed gevuld. Tim heeft de beschikking over 15 mensen in vaste dienst en nog eens 15 vaste ZZP’ers die hij bij na dagelijks inschakelt. Hun gemene deler: het zijn stuk voor stuk hooggeschoolde mensen, die staan voor hun vak. “Zeker nu we leven in een tijd van personeelsschaarste prijs ik mij gelukkig met voldoende mensen. Wij hebben geweldige projecten en binnen ons bedrijf streeft iedereen naar het hoogste niveau. Dat heeft aantrekkingskracht.” De curriculum vitae van De Klimaatbeheerser wordt elk jaar mooier. Meer klanten, maar vooral ook opdrachten die tot de verbeelding spreken. Zoals het Moco Museum in Barcelona, een dertiende-eeuws stadskasteel dat werd getransformeerd tot kunstmuseum. De Klimaatbeheerser klaarde een ingewikkelde klus door een airconditioningssysteem te plaatsen dat koelt, verwarmt en ontvochtigt. En wat te denken van het alom geroemde gebouw van Cocensus in Heemskerk, waar duurzaamheid en klimaatbeheersing tot in perfectie hand-in-hand gaan.Nog een bij zondere opdracht: gebouw The Deli is een historisch icoon (rijksmonument) dat is gelegen aan de Herengracht 286 en onderdeel uitmaakt van Unesco Werelderfgoed. The Deli is mede door De Klimaatbeheerser volledig turn-key gerenoveerd met behoud van originele details en sfeer. Het gebouw biedt een unieke variatie aan werkruimtes, van klassiek en art deco tot modern. De grote open vloer op de vierde verdieping ligt aan de grachtzijde en de ruime werkkamers aan de tuinzijde van het gebouw. Het hele gebouw is voorzien van een duurzaam klimaatsysteem met heat recovery. Elke ruimte is individueel instelbaar op temperatuur voor zowel koeling als verwarming. Daarnaast zij n alle ruimtes door middel van een warmte-terugwininstallatie geventileerd. De gehele installatie is weggewerkt in plafonds en wanden met respect en behoud van het karakteristieke monumentale karakter van het gebouw. Tim: “Op één van de daken troffen we een kolenhok aan. Daarin hebben wij de uitwisselaar geplaatst, zodat deze volledig aan het oog is onttrokken.”

Moco Museum Barcelona
Schermerhoorn
Hoewel zijn bedrijf bekend staat vanwege de aansprekende projecten en de vele luxe woningen die volledig verduurzaamd werden, staat de deur voor iedereen open. “Voor kleine én grote projecten, wij voelen ons nergens te goed voor”, zegt hij beslist. “Zo verduurzamen wij momenteel 19 kleine appartementen in Schermerhoorn. Daar installeren we de kleinste warmtepompen die we hebben. Ook van zulke opdrachten kan ik genieten. De eigenaars hebben ons een rekensom laten maken en werden daar blij van. Daarom nogmaals, laat ons rekenen en je zult versteld staan. 

Benieuwd geworden naar onze mogelijkheden klik hier voor meer informatie over onze projecten.